Pričamo o vodi

Znate li za razliku između filter i običnih tuš glava? Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Znate li za razliku između filter i običnih tuš glava? Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Na prvi pogled, filter tuš glava ne razlikuje se suviše od onih uobičajenih. Možda će zbog malog pomaka u lascivnom dizajnu vaši gosti podignuti obrvu, ali unutrašnjost revolucionarnih tuš glava ne otkriva nam previše. Zapravo većinu nas tjera da se zapitamo; koja je to točno razlika filter tuš glava u odnosu na obične tuš glave?

Tuš glave s negativnim ionima zaista čine razliku u tuširanju

Tuš glave koje će vam za vrijeme tuširanja priuštiti kišu negativnih iona i filtrirati vodu najviše su prepoznatljive po ulošku od mikrovlakana i zanimljivim kuglicama, nazovimo ih perlicama. Njihova osnovna svrha je filtriranje vode koja dotječe u tuš glavu. Dakle, ako živite u području Hrvatske s tvrdom vodom, ova tuš glava dobar je način da svoju vodu učinite mekšom.

Koja su to područja s tvrdom vodom u Hrvatskoj?

Kako bi zaista razumjeli, a naposlijetku i zasluženo cijenili učinak filter tuš glava potrebno tek malo obnoviti znanje iz geologije. Upravo je geologija glavna odgovorna za kakvoću i kvalitetu vode koja preko vodovodnog sustava pristiže u naše domove.

Ugrubo, kvaliteta voda u Hrvatskoj može se podijeliti u tri kategorije:

 • Lagano tvrda voda
 • Umjereno tvrda voda
 • Tvrda do iznimno tvrda voda

Na području cijele Hrvatske voda je zapravo lagano i umjereno tvrda uz predjele gdje se može opisati čak izrazito tvrdom poput Zagreba i okolice. Iznimke su tek nekolicina gradova koji ima meku vodu: Daruvar, Nova Gradiška i Pakrac.

Kakve veze ima geologija s tuš glavama?

Za vrijeme tuširanja zapravo se izlažemo utjecaju vode određene kvalitete iz vodovodnih cijevi. Za veliku većinu stanovnika Hrvatske ovo uopće nisu loše vijesti; tvrda voda često ima bolji okus, a bogatstvo minerala poboljšava zdravlje kostiju i zubi. Međutim, popis nedostataka tvrde vode prilično je dugačak.

Jedan od većih nedostataka tvrde vode je njezino agresivno djelovanje na kožu. Budući da na našem najvećem organu devastira prirodna ulja koja ga štite, mnogi će iskusiti suhu, izritiranu kožu s mrljama. Ukoliko bolujete od kožnih bolesti, tvrda voda stanje će još pogoršati, a čak može izazvati preuranjeno starenje kože.

 • Tvrda voda isparavanjem za sobom ostavlja velike količine kamenca
 • Otežava nanošenje gelova za tuširanje i sapuna; što je voda tvrđa, potrebno je više sapuna
 • Tvrda voda potiče razmnožavanje gljivica koji između ostalog narušavaju izgled vašeg kupatila

Budući da je voda u Hrvatskoj posvuda uglavnom tvrda, kućanski aparati poput perilica za posuđe i rublje ili kuhala za vodu pa čak i tuš glave zbog nakupina kamenca imaju smanjen vijek trajanja proizvoda.

Kako filter tuš glava omekšava vodu i štiti vašu kožu

Lagano do umjereno tvrda voda bogata je mineralima (kalcijem i magnezijem) koji su prirodnim putem dospjeli u vodu prije nego što je ona skupljena i pohranjena u vodovodnom sustavu. Filter tuš glava ima keramičke kuglice odnosno popularno perlice koji uklanjaju ove ione i ponašaju se kao omekšivači vode. Prolazeći kroz perlice, kao kroz kamenje u prirodnom sustavu filtriranja, voda postaje mekšom, a time blagonaklono djeluje na kožu sprječavajući njezino isušivanje i nastanak bolesti. Perlice su učinkovite i u izdvajanju klora koji tako ne dospijeva u vašu kožu ili dišne puteve.

A kako to stvara negativne ione?

Nadalje su nam potrebne lekcije iz geologije i fizike, ali dobra vijest je što će biti kratke i sažete.

Ion je zapravo atom s električnim nabojem. Kada se atomi nemetala prime elektron postaju negativno nabijeni ioni. Iz zapravo potpuno nerazumljivih razloga, ali pokazuju studije,  negativno nabijeni ioni povezani su s poboljšanjem zdravlja i općom dobrobiti. Već više od desetljeća negativni ionizatori zraka koriste se u bolnicama. Negativni ioni nastaju prirodnim kretanjem vode, tuš glave dobar su im generator. Međutim, filter tuš glave omogućuju daleko više negativnih iona koji su povezani sa sljedećim:

 • mentalnim zdravljem i zadovoljstvom
 • smanjenjem krvnog tlaka i napetosti
 • većom razinom energije i boljim fokusom
 • boljim ciklusima spavanja
 • smanjenim zagađenjem u kućanstvu
 • smanjenim izlučivanje masnoća na koži
 • povećanom održivosti stanica

Ostali učinci filter tuš glava

Filter tuš glave uspješno uklanjaju klor i ostale nečistoće koje se nalaze u vodi poput zaostale hrđe iz cijevi. Klor je posebno opasan zagrijavanjem vode prilikom tuširanja kada dospijeva u dišni sustav.  Djelovanje klora za sve one koje drže do zdravlja i ljepote kože zapravo je devastirajuće: od isušene, grublje kože, njezinog preuranjenog starenja, nastanka iritacije, mrlja, uzrokovanja gubitka kose, nastanka prhuti. Posebno je zabrinjavajuće što se klor povezuje s organskim spojevima iz slavine što rezultira pojavom trihalometana koji su kancerogeni.

Filteri od mikrovlakana koji se nalaze u tuš glavama učinkovito uklanjaju sve nečistoće zaostale u vodi: od hrđe iz starijih vodovodni cijevi, teških metala, klora, kamenca …

I još malo benefita…

Filter tuš glave također povećavaju pritisak vode što je odlična stavka za sve one koji se u svojim domovima bore sa slabim pritiskom vode. Zapravo su eco-friendly.

Jedan od razloga je u tome što se korisnici ovakvih tuš glava tuširaju mnogo kraće, a voda je mnogo bolje kvalitete. Zanimljivo je što tuš glave uz povećanje pritiska zapravo istovremeno ostvaraju uštedu vode.

Imate dovoljno razloga za kupnju svoje nove filter tuš glave? Kliknite i saznajte kako naručiti svoju FILTER TUŠ GLAVU . Stvarajte zdrave navike uz našu podršku.