Pričamo o vodi

Uloga vode u prevenciji zdravstvenih tegoba

Uloga vode u prevenciji zdravstvenih tegoba

Svima je poznato da više od šezdeset posto našeg tijela čini voda. Stoga je važno da je pijemo u dovoljnim količinama kako bismo održali zdravu ravnotežu tekućina u organizmu. Voda također pomaže da naš moždani, probavni i mokraćni sustav pravilno funkcioniraju, a može smanjiti rizik od pojave raznih bolesti i zdravstvenih smetnji.

Voda potpomaže rad organa

Voda ima vitalnu ulogu u radu bubrega koji izbacuju toksine iz našeg organizma. Osim što odnose štetne tvari, bubrezi pomažu u kontroli arterijskog tlaka, volumena krvi te u regulaciji sastava, volumena i kiselosti tjelesnih tekućina. Kako bi bubrezi mogli obavljati svoju funkciju, potrebna im je tekućina. Svakodnevnim pijenjem dovoljne količine vode možete smanjiti rizik od upale mjehura, pojave bubrežnih kamenaca pa čak i raka mjehura.

Iako se preporuča uzimanje u prosjeku osam čaša vode dnevno, zapravo sve ovisi o individualnim potrebama i dnevnim aktivnostima. Organizam će vas sam upozoriti da mu nedostaje vode, primjerice kao posljedica dehidracije mogu se javiti umor, iznurenost, glavobolje i migrene, koje možete ublažiti uzimanjem vode.

I probavu možete regulirati unosom vode

Voda također pomaže u probavi, ali je važno da ju pijete prije obroka, što potiče metabolizam te sprječava probavne smetnje poput zatvora i nadutosti. Ova blagotvorna tekućina dobra je i za našu kožu koju čisti i daje joj sjaj. Hidratacijom kože smanjujemo rizik od pojave upala, prištića i akni. Ne treba posebno napominjati da treba piti više vode kada vježbamo jer tada mišići gube vodu i umaraju se, što uzrokuje pojavu grčeva.

Iako nije znanstveno potvrđeno da će pijenje više vode nego uobičajeno pomoći da prije ozdravimo kada imamo prehladu, ipak ne treba zaboraviti da tijekom bolesti vodom nadoknađujemo tekućinu koju gubimo znojenjem.

Za kraj podsjećamo da voda pomaže u pobjedi mamurluka. Budući da kao diuretik alkohol uzrokuje dehidraciju, potrebno je uz njegovu konzumaciju uzimati dovoljno vode kako bismo spriječili negativne posljedice idućeg jutra.

Naravno, pijete li zdravu vodu poput one iz EVA filtera za vodu, učinit ćete za sebe dvostruku korist.