Pričamo o vodi

Znate li u kojim se europskim zemljama ne može piti voda iz slavine?

Znate li u kojim se europskim zemljama ne može piti voda iz slavine?

Zagađena je voda jedan od najčešćih uzroka zdravstvenih tegoba kad putujemo. Pijenjem onečišćene vode iz slavine u naše tijelo ulaze bakterije i paraziti, koji mogu izazvati crijevne tegobe poput proljeva, povraćanja, mučnine ili bolova u želucu te dovesti do težih bolesti, primjerice kolere i dizenterije.

Najveći problem je neznanje

U stranoj zemlji obično pijemo vodu iz slavine bez provjere njezine zdravstvene ispravnosti. Kako bismo izbjegli neželjene posljedice, važno je dobro se informirati prije odlaska na putovanje. Osim istraživanja zemlje koju namjeravamo posjetiti, preporučljivo je po dolasku dobivene informacije provjeriti s lokalnim stanovništvom.

Treba imati na umu da žitelji pojedinog mjesta mogu razviti otpornost na bakterije iz vode koje turistima mogu zasmetati, stoga je potrebno zatražiti potpunu informaciju. Također nije naodmet provjeriti je li voda sigurna za kuhanje, pranje i svaku drugu upotrebu.

Loša kvaliteta vode u istočnoeuropskim zemljama

Općenito gledano kvaliteta vode za piće u Europi je vrlo visoka. Velik je napredak učinjen posljednjih godina kada se znatno povećao broj kućanstva koja su spojena na sustav javne vodoopskrbe. Dodatnu sigurnost ulijevaju česte kontrole zdravstvene ispravnosti vode. Iako je u većini europskih zemalja voda sigurna za piće, postoje mjesta u kojima treba biti oprezan. To se prije svega odnosi na zemlje u istočnoj Europi.

Ukrajina ima vodu najgore kvalitete u čitavoj Europi. U toj zemlji vodu iz slavine ne biste trebali upotrebljavati ni na koji način. U Albaniji voda nije pogodna za piće, ali jest za pranje i čišćenje. Ista je situacija u Bjelorusiji, Rusiji i Moldaviji u kojima se ne preporuča piti vodu iz slavine.

U Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji voda je sigurna za piće u gradovima, ali u ruralnim područjima treba pripaziti. Isto vrijedi za Grčku. Na pojedinim otocima treba provjeriti je li voda sigurna za konzumiranje.

Iako je u Hrvatskoj voda pogodna za piće, kako biste bili sigurni da pijete kvalitetnu i zdravu vodu, odaberite EVA filter za vodu. Čak više od 2000 zadovoljnih kupaca slaže se da EVA filter poboljšava kvalitetu vode za piće.