Pričamo o vodi

Rezidualni klor u vodi – neprijatelj vaše kože

Rezidualni klor u vodi – neprijatelj vaše kože

Rezidualni klor je određena količina klorida koja ostaje u vodi iz slavine i dolazi u svako kućanstvo. Koncentracija rezidulanog klora u vodi iz slavine trebala bi biti održavana unutar granice koja je bezopasna za zdravlje. Međutim, ljudima koji su osjetljivi na sterilizirajuće materijale ili koji imaju osjetljivu kožu, uključujući bebe i djecu, preporuča se korištenje vode nakon što se ukloni rezidualni klor.

Ljudi su prirodno puno više izloženi rezidualnom kloru prilikom tuširanja nego za vrijeme kuhanja ili pranja (posuđa, površina, itd).

Utjecaji rezidualnog klora na ljudsko tijelo su mnogobrojni:

 1. Kožna oboljenja i bolesti: klor uzrokuje sušenje kože i svrbež. Može pridonjeti atopijskom dermatitisu, svrbežu ili čak raku kože.
 2. Uzrokuje hrapavost kože i pogoršava znakove starenja.
 3. Štetan za kosu: može uzrokovati gubitak kose i njene boje te prhut degradirajući protein u kosi.
 4. Ekcem: sluznica i koža mogu se oštetiti u samo minuti plinovitih kloridnih čestica i rezidualnog klora prilikom tuširanja, kupanja ili pranja bez nošenja rukavica.
 5. Tijekom tuširanja rezidualni klor je u izravnom doticaju s kosom i licem. Nadalje, plinovite kloridne čestice šire se zatvorenom kupaonicom i ulaze u nos, usta i kožu. Smatra se da to pogoršava razna oboljenja i bolesti kod djece i onih koji imaju osjetljivu kožu ili čak slabo srce. To može uzrokovati ili pogoršati razne bolesti kao što su atopijski dermatitis, razna srčana stanja, hipertenziju, vaskularne lezije, ekcem, itd.
 6. Višak klorida: potrebno je vrlo malo klora (0,1 ppm) da bi se potpuno uništile bakterije. Doticaj ili udisanje klora može dehidrirati sluznicu ždrijela, uzrokovati gubitak boje kose ili pogoršati bore i starenje oksidacijom kože. Rezidualni klor je temeljni čimbenik atopijskog dermatitisa. Smatra se da se 70 - 80% atopijskog dermatitisa može spriječiti ili smanjiti uklanjanjem rezidualnog klora.
 7. Ostali utjecaji klorida: postoje izvještaji o vaskularnim lezijama, srčanim bolestima i cerebrovaskularnoj bolesti pogoršanim od rezidualnog klora. Također se navodi da klor može biti jedan od uzročnika astme i alergija.

Kako smanjiti ili spriječiti utjecaj rezidulanog klora na tijelo? Kao idealno rješenje predlažemo naš EVA Ultimate tuš.

Zašto EVA Ultimate tuš glava?

Mlaz vode kroz EVA Ultimate tuš glavu se prirodno filtrira kroz odabrane tvari – čisti kalcij, zeolit, zrnca Hinoki čempresa i prirodna mikrovlakna – čime se dobiva vrlo mekan i nježan mlaz vode bez klora, kamenca i ostalih tvari koje negativno djeluju na kožu i kosu.

Kao takav, EVA Ultimate tuš glava preporučuje se za osobe s osjetljivom kožom i kožnim oboljenjima te djecu i novorođenčad. Uz dokazan dermatološki učinak na kožu i kosu, uživat ćete u posve novom iskustvu tuširanja.

Konkretne prednosti EVA Ultimate tuš glave

 • univerzalna i atraktivna tuš glava koja privlači pažnju
 • filtrira klor, kamenac, metale, talog, bakterije, mulj...
 • izrađena od tritan kopoliestera te se neće razbiti pri padu iz visine ruke
 • dermatološki ispitana voda koja njeguje kožu i kosu
 • vrlo mekan mlaz vode zbog mlaznica malog promjera
 • ušteda vode tijekom tuširanja od 30% uslijed povišenog tlaka

Briga o tijelu bi nam trebala postati prioritet – naročito ukoliko se radi od mlađim članovima u obitelji koji su osjetljiviji na klor i ostala onečišćenja u vodi.

Vodite brigu o svojem tijelu i koristite vrhunske EVA proizvode.