Pričamo o vodi

Različite vrste vode za piće, njezine prednosti i rizici

Različite vrste vode za piće, njezine prednosti i rizici

Ponekad je teško odabrati najbolju vrstu vode koju ćemo koristiti u svakodnevnom životu. Voda danas dolazi u raznim oblicima i pakiranjima. Svaki od njih ima svoje prednosti, a neki s pretjeranom konzumacijom donose rizike za naše zdravlje.

Voda iz slavine

Voda iz slavine pitka je voda iz sustava javne, lokalne ili individualne vodoopskrbe. U Hrvatskoj vodu iz javne vodoopskrbe koristi više od 87 posto stanovništva i sigurna je za piće, kuhanje i čišćenje. Njezinu zdravstvenu ispravnost tijekom godine kontrolira Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Voda iz slavine zasigurno je najjeftinija i najdostupnija opcija, ali nije uvijek najzdravija. Naime, u lokalnim vodovodima o kojima brinu mjesne zajednice, često dolazi do onečišćenja. Još veći rizik predstavljaju cisterne i zdenci u privatnom vlasništvu nad kojima se ne vrši kontrola.

Destilirana voda

Destilirana voda najčišći je oblik vode. U njoj nema nikakvih štetnih bakterija, ali nema ni zdravih minerala i nutrijenata. Takva se voda obično koristi u laboratorijima i tvornicama, a u kućanstvu najčešće za glačanje. Dostupna je u trgovinama i lako se može nabaviti. Budući da je u potpunosti pročišćena, nema zdravstvenih rizika pa je pogodna za piće. Ipak česta konzumacija nije preporučljiva. U našem tijelu može izazvati manjak minerala, poput kalcija i magnezija, koji su neophodni za njegovo pravilno funkcioniranje.

Flaširana voda

Voda u boci, koju možemo kupiti u trgovinama, podložna je sanitarnoj inspekciji što osigurava njezinu kvalitetu. Njezina se cijena razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali u konačnici uvijek je skuplja od vode iz slavine. Najveće su joj prednosti sigurnost za zdravlje i široka dostupnost. Izvor vode mora zadovoljiti visoke zdravstvene standarde, ali problem može predstavljati nepravilno skladištenje. Flaširana voda najčešće dolazi u plastičnoj ambalaži koja na visokim temperaturama ispušta toksine. Plastika ujedno predstavlja veliki ekološki problem ako se ne reciklira.

Filtrirana voda

Filtrirana voda pročišćena je od bakterija i kontaminirajućih tvari. Pogodna je za piće i svaku upotrebu. Voda iz slavine može se pročistiti prokuhavanjem. Time ćemo se riješiti štetnih mikroorganizama, ali ono nam neće pomoći ako je voda zagađena pesticidima, olovom ili kemikalijama. Druga su opcija filteri za vodu. Njihove su prednosti pročišćavanje vode od štetnih kemikalija i bakterija uz zadržavanje zdravih minerala. Ako ih upotrebljavate, bit ćete potpuno sigurni da pijete vodu najbolje kvalitete i koristi za vaše zdravlje.

Važno je odabrati najbolji filter za vodu. EVA filteri vrše prirodnu filtraciju i mineralizaciju vode. Njihovim korištenjem riješit ćete se klora, kamenca, teških metala, bakterija i svih neželjenih tvari. Za sva pitanja vezana uz EVA filtere za vodu kontaktirajte nas preko telefona 01/777 36 56 ili e-maila eva@eva.hr.