Pričamo o vodi

Prednosti i mane sokovnika na tržištu; evo kako dobiti najbolji sokovnik za uloženi novac

Prednosti i mane sokovnika na tržištu; evo kako dobiti najbolji sokovnik za uloženi novac

Napokon ste se odlučili; ukusni i zdravi sokovi postaju dio vašeg svakodnevnog jelovnika! Sretni zbog uvođenja zdrave navike, već počinjete planirati koji kutak kuhinje ćete ustupiti ovom pomagalu. A onda, sine vam, koji sokovnik kupiti? S obzirom na način funkcioniranja i velike oscilacije u cijenama kako izabrati onaj pravi? Sasvim logično, pitate se, kako dobiti najbolje za uloženi novac?

1. MASTIKATORNI SOKOVNICI / SOKOVNICI ZA HLADNO PREŠANJE

Mastikatorni sokovnici odnosno sokovnici za hladno prešanje uglavnom su skuplji sokovnici i prilično su svestrani. Voće i povrće ovdje se usitnjuje preko zupčanika, odnosno svrdla koje se lagano rotira i protiskuje sok kroz propusnu mrežicu. Mastikatorne sokovnike moguće je nabaviti u trgovinama specijaliziranima za kuhinjsku opremu, a među najpopularnijima su:

Hurom sokovnik H-AA Classic

Bubanj ovog Hurom modela s dvostrukim brojem navoja na vijku i četiri rotirajuće metlice, unaprijeđen je u tzv. Alpha Chamber tehnologiju. Opremljen je izlazom za pulpu. Uz standardna sva sita (sitno i krupno) dobiva se i sito za izradu sladoleda.

I sam naziv slow juicer nagovještaj je da se ne radi o turbo brzom sokovniku. Ako želite na brzinu slistiti svoj sok prije odlaska na posao, s drugim modelima to ćete moći učiniti nešto uspješnije. Ipak, spora rotacija na 43 okretaja u minuti na ovom modelu korisnici kažu, radi dosta dobro. Vrlo je učinkovit u cijeđenju jabuka. Proizvodi dovoljne količine soka.

Ipak, korisnici naglašavaju - ovisno o vrsti voća. Tako će se primjerice određene namirnice morati koristiti dva puta kako bi se dobili željeni rezultati. Posebno problematično je cijeđenje mrkve i cikle, u čijem se slučaju korisnici tuže na prevelike količine otpada te moguća začepljenja

Na izbor su četiri boje sokovnika: Crvena, Srebrna, Rose Gold i Black Gold

Cijena: 3.990,00 kn

Sokovnik Angel AG 7500

Angel sokovnici često su nazivani Rolls-Royce među sokovnicima. Na prvi pogled, reklo bi se, opravdano. Glatke obline aparata u cijelosti napravljenog od inoxa uistinu djeluju moćno. Uz to, ima motor jačine 180W. Međutim, rezultat je i prilično velika težina i sporost te zbog toga otežano prijenosno rukovanje. Prilično pasivan sokovnik, barem što se tiče mobilnosti, a dolazi i s prilično visokom cijenom.

Profesionalnost u uporabi najviše se očituje u dobroj iskoristivosti lisnatog zelenog povrća, a preporučuje ga se za upotrebu u prostorijama gdje neće biti potrebe za premještajem.

Izbor boja: krom srebrna

Cijena: 9.960,00 kuna

Kuvings B6000

Ovaj sokovnik za hladno prešanje može se pohvaliti južnokorejskom kvalitetom. Ima brzinu od 60 okretaja u minuti te motor od 240 W te je nešto i brži u odnosu na svoje rođake iz kategorije mastikatornih sokovnika.

Od sokovnika iz ovog visokog cjenovnog ranga očekivala bi se maksimalna učinkovitost. Ipak, nešto zaostaje u iskoristivosti zelenih lisnatih namirnica. Iako ima snažan motor, još uvijek se osjeti razlika u brzini u odnosu na centrifugalne sokovnike. Također, iako je prostor za ubacivanje komada voća i povrća od kojih želimo dobiti sok prilično velik, korisnici sugeriraju da je namirnice ipak radi boljih rezultata poželjno rezati na manje komade.

Također, dijelove ovog sokovnika ne preporučava se prati u perilici za suđe, a ručno pranje od najmanje pet, šest dijelova zadat će glavobolje onima kojima je svaka minuta bitna.

Izbor boja: bijela, srebrna, bordo, crna, plava, žuta, narančasta, zelena

Cijena: 2.990,00 kn

Općeniti nedostatak sokovnika na hladnu prešu: složenost, dugotrajno i sporo čišćenje, sporije cijeđenje sokova

2. CENTRIFUGALNI SOKOVNICI

Poznati su kao sokovnici koji brže mogu odraditi svoj posao, a sve to zahvaljujući principu usitnjavanja sastojaka pomoću zupčanih oštrica na dnu propusne košarice. Sok od pulpe odvaja centrifugalna sila.

Osnovne prednosti u odnosu na mastikatorne sokovnike su: bolja brzina, zahtijevaju manje rezanja voća i povrća prije cijeđenja, niža cijena, manji su i praktičniji te ih je lakše očistiti. U pravilu imaju kvalitetnije motore te izdržljivije metalne dijelove za razliku od plastičnih. Nedostatak su im dobivanje soka iz tvrdog zelenog povrća te pšeničnih i bobičastih plodova.

Phillips Avance

Ovaj centrifugalni sokovnik na tržištu se predstavlja s mnogim dodatnim značajkama kao i što je Fiber-Boost tehnologija koja omogućava odabir željene teksture soka; bistrog ili kremastijeg s 50% posto više vlakana. Karakterizira ga veliki otvor za umetanje cjelovitog voća. Dolazi s motorom od 1200 W.

Ipak za one koji žele najviše iz soka, mogla bi zasmetati nepotpuna učinkovitost ovog sokovnika kada je riječ od cijeđenju zelenog lisnatog povrća. Osim toga, nema nastavak za pire. Za one koje žele svoje sokove od uobičajenih namirnica može poslužiti svrsi, ali  kreativnije osobe koje žele nutrijente iz raznovrsne plejade voća i povrća mogli bi ipak potražiti druge opcije.

Cijena: 1.656,52 kn

3. SOKOVNICI SA CITRUSNOM PREŠOM

Umjesto zamornog ručnog cijeđenja citrusa, posao mogu obaviti sokovnici sa citrusnom prešom. Neki od modela na poklopcu imaju polugu koja se pritisne prema dolje i voće se u vrlo kratkom vremenu iscijedi. Osim što će iscijediti sok iz agruma, poput naranče, limuna i  grejpa, ovakvi sokovnici nemaju drugih funkcija. 

Hurom Citrus okovnik

Ljubitelji svježeg soka od naranče teško da će mogu zamisliti život bez dobre citrusne preše. Jedan od kvalitetnijih aparata je Huromov citrus sokovnik koji svoj napitak od naranče mogu dobiti i s komadićima pulpe. Vijak za cijeđenje okreće se brzinom od 90-120 okretaja u minuti i prilagođen je za sve vrste citrusa.

Ne trebamo napominjati da ovaj sokovnik nije predviđen za dobivanje soka iz druge vrste voća ili povrća. Ukoliko ste fanatični ljubitelj isključivo soka od naranče, kupnja je sasvim opravdana. Ukoliko sok želite razvedriti dodatnim okusima poput mrkve ili jabuke onda biste se trebali informirati o sljedećoj opciji.

4. HLADNA PREŠA, CENTRIFUGA I JEDNOSTAVNA CITRUS PREŠA U JEDNOM

Vrhunski NOVIS 4U1 sokovnik 

Do sada ste razmišljali o izboru između sokovnika na hladno prešanje, centrifugalnog sokovnika ili onog s citrusnom prešom. Međutim, novost na tržištu je jedinstveni sokovnik koji objedinjuje ključne značajke donedavno različitih vrsta aparata – jednostavno će vas oduševiti!

Upravo je funkcionalnost 4-u-1 važna za superioran rad Novis sokovnika, a možete ga konfigurirati prema želji, odnosno tome što želite dobiti:

CitroMax® tehnologija centrifuge

Brzo i jednostavno dobivanje ukusnih sokova od citrusa s malo pulpe i bez sjemena. Sok je spreman za konzumiranje u doslovno 30 sekundi, a citruse je dovoljno samo prerezati napola i pritisnuti. Idealno za namirnice poput naranči, limuna, grejpa itd. (citruse).

VitaTec® tehnologija centrifuge

Jednostavnim dodavanjem nastavka za centrifugu dobiva se svježe iscijeđeni bistri (rjeđi) sok od citrusa bez tragova puple i sjemena.

Hladno prešanje

Ako želite dobiti ukusni bistri sok (bez pulpe) iz tvrdog voća i povrća - poput jabuke, mrkve, đumbira, cikle, krastavaca itd. - ili raznih kombinacija mekih i tvrdih namirnica, Novis VitaJuicer sokovnik pripremi se u standardnoj izvedbi za hladno prešanje.

Hladno prešanje s nastavkom za smoothie/pire

Idealna kombinacija za hladno prešanje mekanih namirnica (malina, jagoda, ribizla, rajčice itd.) ili prokuhanih tvrdih namirnica, čime dobivate baršunasto gladak i gust prirodni sok.

Isproban i testiran: Novis sokovnik daje vam više

Nedavno provedeni nezavisni testovi u vodećem švicarskom Institutu za vitamine (Swiss Vitamin Institute - SVI)  u Lausanneu, Švicarska, dokazali su da sokovnik Novis Vita proizvodi više soka, manje otpada i ekstrahira znatno više vitamina za razliku od konkurentnih sokovnika.

Na osnovi takvih rezultati sokovnik Novis Vita dobio je prestižno priznanje pod nazivom "Seal of Approval" – priznanje prepoznato u cijelom svijetu kao oznaka najviše kvalitete.

Konkretno, u brojkama to izgleda ovako:

  • 56% više vitamina u soku
  • 12% više dobivenog soka
  • 38% veća iskoristivost namirnica

Jednostavnim brzim korištenjem i još jednostavnijim čišćenjem, Novis VitaJuicer sokovnik oduševit će sve članove kućanstva i svakodnevna priprema ukusnih prirodnih sokova bit će zabava za cijelu obitelj te najbolji izbor za goste ugostiteljskih objekata. U radu je vrlo tih, pa brza i kvalitetna jutarnja priprema soka neće probuditi vaše ukućane ili čak cijelu ulicu. 

Sa samo jednim gumbom za rad, Vita sokovnik je jednostavan za korištenje. Funkcija AutoSpeed automatski podešava brzinu preše ili centrifuge s obzirom na vrstu voća ili povrća. Nakon uporabe, svaki dio Vita sokovnika koji dolazi u dodir s voćem može se rastaviti i staviti u perilicu posuđa.

Novis je ponosni dobitnik nekoliko prestižnih nagrada za dizajn za Vita sokovnik uključujući Red Dot, Plus X i Kitchen Innovation Awards. Dostupan je u 12 boja, vizualno prilagodljiv svakoj kuhinji, a izdržljivo metalno kućište dizajnirano je da izdrži test vremena.

Na izboru su sljdeće boje: crvena, bijela, crna, mat crna, krem, trula višnja, krom, zelena, narančasta, žuta, plava i siva. Koja boja sokovnika bi se nabolje uklopila u vašu kuinju možete provjeriti OVDJE.

Sa svojom funkcijom 4-u-1, nagrađivanim dizajnom i potvrdom „Seal of Approval’“ iz švicarskog Instituta za vitamine (SVI), Novis Vita sokovnik jedini je sokovnik koji će vam trebati i važan je kuhinjski partner za vaš zdravi način života