Pričamo o vodi

7 činjenica o potrošnji vode koje sigurno niste znali

7 činjenica o potrošnji vode koje sigurno niste znali

Vjerujemo da ste dosad čitali na Internetu ili na našim web stranicama članke o važnosti svakodnevnog unošenja adekvatnih količina vode u organizam. Ipak se naše tijelo sastoji uglavnom od vode i želimo li ostati hidratizirani, što često ide paralelno sa zdravljem, trebamo piti ovu tekućinu danu od Majke Prirode barem dvije litre dnevno.

No, isto tako znate da nije sva voda pitka. Samo 2.5% svjetske vode otpada na slatke, dakle pitke vode, a od toga nama je dostupno 0.3%! Dovoljan razlog da se zabrinemo i pitamo trošimo li slatku (pitku) vodu na adekvatan način.

Zato u nastavku donosimo činjenice o potrošnji vode za koje vjerojatno dosad niste čuli:

  1. Nevjerojatno, no tijekom života čovjek prosječno popije oko 35 tona vode! Dio te vode ispari kroz našu kožu ili izađe kroz mokraćovod.
  2. Čovjek se uglavnom sastoji od vode. Ona čini 70 posto našeg tijela, 85 posto krvi, 80 posto mozga i 70 posto mišića. Da naše tijelo izgubi samo 20 posto svog vodenog sastava, to bi nas dovelo do smrti.
  3. Poljoprivreda je najveći potrošač slatke vode. Oko 70 posto ukupne količine slatke vode koristi se u poljoprivredi, najviše za proizvodnju žitarica za uzgoj stoke.
  4. Kavoljupci, znate li da se za samo jednu šalicu crne kave od uzgoja biljke preko pranja, prženja i mljevenja zrna potroši oko 140 litara vode?
  5. Ako ste mislili da je proizvodnja žitarica preveliki potrošač vode, onda će vas činjenica da je za proizvodnju mesa potrebno 8 do 10 puta više vode u usporedbi s proizvodnjom žitarica jednostavno – preneraziti.
  6. Konkretno, za kilogram mesa potrebno je 14.000 litara jer govedo prosječno dnevno popije oko 100 litara vode. Možete li vjerovati?
  7. Čak i odjeća koju nosimo na sebi „pije“ slatku vodu. Tako obična pamučna majica tako vrijedi oko 2.000 litara vode! Da, upravo toliko potrebno je da se od biljke preradom najprije dođe do njezinih vlakana, izbijeli, istka i zašije ovaj jednostavni odjevni predmet.