Pričamo o vodi

Oduran miris vode uvlači se i u vaše kućanstvo? Umjesto da žačepite nos, informirajte se o uzrocima i rješenjima

Oduran miris vode uvlači se i u vaše kućanstvo? Umjesto da žačepite nos, informirajte se o uzrocima i rješenjima

Slavini redovno i bez razmišljanja prilazimo kako bismo se osvježili pitkom vodom, ali ponekad nas, nimalo ugodno, može zapljusnuti  – neugodan miris. Prvo nam reagiraju nosnice, a zatim poput kakvog detektivskog slijeda pali se alarm – kontaminirana voda?

Voda neugodnog mirisa sigurno nije dobra vijest, no to ne mora značiti da je kontaminirana. Iako se bakterijska aktivnost inicijalno uzima kao razlog neugodnog mirisa vode, može se raditi o nizu drugih razloga poput kemijskih reakcija, povišenih tragova minerala i propadanja organskog materijala. Dobra vijest da se ovom neugodnom problemu može vrlo lako doskočiti.  

No, krenimo redom. Pogledajmo što sve može uzrokovati ponekad gnjusan miris i okus vode, koliko je opasan, a zatim i ustanovimo načine za rješavanje ovog problema.

Smrad: Pokvarena jaja

UZROK: Ukoliko vaša voda ima oduran miris po pokvarenim jajima, najvjerojatnije je sumporna bakterija dospjela u zalihe vaše pitke vode. Prepoznatljivo degutantan miris obično dolazi od nedostatka kisika u spremištu za vodu zbog čega nastaje plin sumporovodik. Može se pojaviti kao i rezultat kemijskih reakcija koje sadrže sumpor u podzemnoj vodi.

Ukoliko ovaj miris samo doživljavate tijekom tuširanja s toplom vodom, moguće je da se radi o kemijskoj reakciji unutar grijača (bojlera) za vodu a ne iz vodoopskrbe.

RJEŠENJE: Budući da je sumporni plin nastao kao rezultat nedostatka kisika, jedan od učinkovitih načina ovog problema je ugradnja sustava za prozračivanje koji kombinira otopljeni kisik i katalični ugljik koji pretvara plin u kruto stanje uz pomoć taloženja i filtriranja. Međutim, ovi sustavi su financijski, vremenski i prostorno zamorno rješenje.

Jednostavniji i ekonomičniji potez zasigurno zasigurno je uvođenje EVA filtera u domaćinstvo. Ovaj filter za pročišćavanje vode uz pomoć keramičkog filtera visoke gustoće zadržava sve štetne tvari prisutne u vodi koje su veće od pora veličine 0,2 mikrona: hrđu u cijevima, sedimente, klice, bakterije i druge fizičke nečistoće. Voda se nadalje filtrira kroz jezgru, kap po kap, kroz odabrane sojeve tla te se nakon dodatno obogaćuje mineralima uz pomoć mineralnog kamenja kako bi se dobila čista voda vrhunske kvalitete.

Smrad: Nečistoća, zemljani okus i miris

UZROK: Ako primijetite da je voda iz slavine u vašoj čaši pomalo mutna te zaudara moguće je da se radi o željeznim bakterijama koje mogu prispjeti iz podzemnih voda vodocrpilišta. Iako ovaj soj bakterija nije opasan po zdravlje može biti mučna smetnja jer uzrokuje loš okus vode.

Željezna bakterija hrani  se željezom te proizvode sluz za zaštitu. Neugodan zemljani miris nastaje kada bakterija propadne.

Posebno plodna oaza za razvoj ovih bakterija su bojleri za vodu zbog topline što rezultira neugodnim mirisom i okusom vode prilikom otvaranja slavine.

RJEŠENJE: Jedan od rješenja za eliminaciju ovih bakterija jesu klorinacijski sustavi u kombinaciji sa spremnikom za zadržavanje vode. Međutim, zdravstvene ustanove s razlogom propisuju minimalne dopuštene razine klora u vodi. Studije dokazuju kako nismo svi jednako tolerantni na količinu klora u vodi, ali i da dugotrajno izlaganje kloru može biti štetno.

Rješenje se nalazi u EVA filteru koji kroz keramički filter zaustavlja nečistoće poput bakterija a zatim kroz slojeve filtracijske jezgre: aktivni ugljen, pomiješan sa srebrom, glinu, zeolit i silicij (kvarcni pijesak) na prirodan način pročišćava vodu. Kupaonska rješenja dolaze u obliku filter i aromatskih tuš glava koji uklanjanju nečistoće, bakterije, zaostalu hrđu iz cijevi, omekšavaju vodu, a pri tom stvaraju i uštedu u potrošnji vode.

Smrad: Zaudaranje po ribi

UZROK: Najvjerojatniji uzrok ribljeg mirisa u vašoj vodi za piće rezultat je prirodnog organskog materijala koji se nalazi u vodoopskrbnom sustavu. Ovaj gadljiv miris često je pokazatelj povišene razine kloramina, barija ili kadmija.

Kloramini su spojevi klora i amonijaka koji se koriste za dezinfekciju javne vode. Iako im je primarna svrha uklanjanje onečišćenja, mogu stvoriti snažan miris u vodi. Barij i kadmij su prirodni metali koji se nalaze u prirodnim naslagama koji mogu dospjeti u vašu vodu kao rezultat propadanja cijevi odnosnog vodovodnog sustava. Iako je zaudaranje dosta jako, obično ne upućuje na prisustvo štetnih bakterija ili kontaminanta.

RJEŠENJE: Jedno od rješenja je reverzna osmoza koja podrazumijeva ugradnju nekoliko faza filtera. Oni koje žele jednostavnije i povoljnije rješenje koje će garantirati savršeno čistu vodu svakako je EVA filter odnosno tuševi za kupaonicu.

Smrad: Miris po izbjeljivaču, voda poput one iz bazena

UZROK: Mirisu i okusu klora teško da mogu pobjeći oni koji žive u gradovima. Javna voda tretira se ovim elementom radi dezinfekcije. Osim toga domovi koji se nalaze najbliže distribucijskim postrojenjima mogu imati povišene razine klora u vodi. Klor je potreban za komunalnu obradu vode, ali kada stigne u opskrbu vašeg doma, zapravo nema nikakvu značajniju ulogu osim toga što isušuje vašu kožu a vodi daje upečatljiv miris i okus.

RJEŠENJE: Najekonomičnije i najzgodnije rješenje svakako su EVA filteri. Aktivni ugljen, jedan od slojeva filtracijske jezgre, uspješno neutralizira klora, ali i druge neugodne mirise, tragove otapala, kemijske proizvode i boje koje su još uvijek prisutne u vodi te uklanja bakterije poput salmonela i E-Coli. Filter i aromatski tuševi također će ukloniti prisustvo klora i tako spriječiti isušivanje kože i kose kako bi mogli zablistati prirodnom ljepotom.

>>> Je li klor u vodi štetan za ljudsko zdravlje?

Zmaućena voda - ozbiljan problem

Važno je napomenuti da ovi mirisi uglavnom predstavljaju neugodno iskustvo za osjetila, ali uglavnom nisu prijetnja zdravlju. Ipak, u područjima gdje zbog obilnih kiša dolazi do zamućenja vode, ponekad iznad dopuštenih vrijednosti , voda može predstavljati rizik za zdravlje. Primjerice, ovakav slučaj čest je na širem splitskom području odnosno na području Dubrovačko-neretvanske županije. Nadležne službe tada uglavnom preporučuju rješenje u obliku prokuhavanja vode. Međutim, uz EVA filter slučajevi zamućenja vode ne moraju biti problem niti jednog kućanstva na spomenutom području.

Voda iz javne vodoopskrbe puna je klora i nečistoća (teških metala, zaostale hrđe iz cijevi te moguće klica i bakterija poput E-Coli). Na području Hrvatske uglavnom je tvrda što predstavlja problem za osobe sa želučanim problemima, te neupitno narušava kvalitetu kože i kose.

Bez obzira želite li se riješiti odurnih mirisa ili osigurati da vaša voda ne predstavlja rizik vašem zdravlju (izravno, kao i neizravno) kao idealno rješenje nameće se EVA filter za vodu.