Pričamo o vodi

Na što trošimo najviše vode u kućanstvu?

Na što trošimo najviše vode u kućanstvu?

Prosječna osoba na dan potroši oko sto trideset litara pitke vode.

Iako se ova brojka na prvi pogled čini pretjeranom, kad razmislimo na što trošimo vodu u kućanstvu, uvidjet ćemo da ona ima itekako smisla.

Potrošnja u kupaonici je najveća

Krenimo od kupaonice gdje velik dio potrošnje odlazi na osobnu higijenu. Tako na pranje zubi trošimo u prosjeku oko dvije litre vode, a toliko odlazi i na umivanje. Za pranje ruku kao i za brijanje potrebne su oko četiri litre vode.

Za tuširanje od samo pet minuta troši se u prosjeku oko petnaest litara vode. Za kupanje u kadi ipak znatno više. Ako uživamo u dugoj kupki, potrošnja se može popeti preko sto litara. No najveći potrošač vode u kupaonici i u čitavom kućanstvu je WC koji može potrošiti i više od deset litara vode po ispiranju ako nemamo sanitarije s kontrolom ispusta vode.

A što je s potrošnjom vode u kuhinji?

Prelazimo na kuhinju gdje se voda troši u pripremi hrane te u kućanskim uređajima. Pranje posuđa u perilici ekonomičnije je od ručnog pranja. Ako ručno peremo i ispiremo suđe u sudoperu, možemo potrošiti više od sto litara vode, dok za istu količinu suđa perilica troši oko deset litara vode. Od kućanskih uređaja veliki je potrošač perilica za rublje koja u prosjeku troši oko pedeset litara vode za pranje pet kilograma rublja.

Na nama je da uštedimo pokoju litru

Iako ovi podaci djeluju zastrašujuće, ne smijemo dopustiti da nas obeshrabre jer se svaka potrošnja vode može vrlo lako smanjiti. Jednostavan je način uštede vode zatvaranje slavine prilikom pranja zubi, umivanja i pranja ruku. Smanjenjem vremena provedenog u kupanju ili tuširanju također trošite manje vode. Ako se tih postupaka pridržavate na dnevnoj bazi, primijetit ćete pozitivne promjene već na sljedećem računu.

Ako vam je pak potrošnja vode i dalje veća od prosjeka, savjetujemo pregledavanje vodovodnih cijevi i instalacija kako biste čim prije uočili moguća puknuća. Valja napomenuti da je dugoročno odlična investicija zamjena starih kućanskih uređaja koji troše veće količine vode od novih modela.