Pričamo o vodi

Je li klor u vodi štetan za ljudsko zdravlje?

Je li klor u vodi štetan za ljudsko zdravlje?

Voda bi po definiciji trebala biti tekućina bez boje, okusa i mirisa. Tako su nas barem učili u školi. No, nije uvijek takva, zar ne? Promjene u okusu i mirisu većinom su posljedica kemijske dezinfekcije vode.

Što je kemijska dezinfekcija vode?

Prije negoli unosimo vodu u organizam, potrebno ju je pročistiti od mikroorganizama. Pritom se koriste različite kemikalije poput najraširenijeg klora, dok u se u nekim državama koriste još klor dioksid ili ozon. Poanta „čišćenja“? Naravno, sprječavanje epidemija poput nekad jako proširene kolere.

Iako više od stotinu godina vjerujemo kako je klor u vodi koristan, posljednjih 10-ak godina sve više studija pokazuje suprotno. S razlogom, zdravstvene ustanove propisuju minimalne dopuštene razine klora u vodi.

No, spomenute studije dokazale su kako nismo svi jednako tolerantni na količinu klora u vodi, ali i da dugotrajno izlaganje kloru za naš organizam može biti štetno.

Zato smo si dali truda i prikupili podatke, pa u nastavku iznosimo prednosti i nedostatke korištenja klora u vodi za piće.

Prednosti korištenja klora u vodi za piće

Prva i najveća je, dakako, sprječavanje bolesti i širenja bolesti kod ljudi. Ne samo da zahvaljujući kloru pijemo vodu koja je lišena raznih opasnih mikroorganizama, već u njoj ispiremo voće i povrće koji su tretirani raznim pesticidima. Ipak, čini se da je to jedina prednost korištenja klora u vodi za piće.

To su primijetili i mnogi gradovi kao što su Las Vegas i Santa Clara, koji su vodu počeli tretirati procesom nazvanim ozonizacija. Skuplji je, ali su nuspojave minimalne. Da pojasnimo. Radi se o procesu kojim se u vodu dodaje ozon koji ubija bakterije i ostale organizme, ali nije toliko štetan kao klor.

Da, klor u vodi štetan je za ljudsko zdravlje

Osobito izlažemo li mu se kontinuirano.

Razne studije dokazale su štetnost klora u nekoliko segmenata:

  1. Prisutnost klora u vodi slabi toleranciju na hranu.

  2. U reakciji s drugim elementima iz vode, klor formira otrov naziva trihalometan (THM), a koji je povezan s bolestima poput astme, raka, bolesti srca, oštećenja jetre i bubrega te slabljenjem imunološkog sustava.

  3. Klor je opasan i za oči. U bazenima s većom dozom klora, potvrđeni su slučajevi iritacije oči kod kupača. Suprotno, u bazenu s premalom dozom klora pak se može razviti konjunktivitis.

  4. Klor slabi zube. Klor kiseli vodu pa u doticajima s ustima može izazvati ozbiljnu eroziju cakline.

  5. Klor brzo isparava, čime nam šteti prilikom tuširanja vodom povišene temperature, kada ga udišemo.

  6. Klor uništava zaštitni sloj ulja s kose i kože, čime uzrokuje pretjerano sušenje i boranje kože, kao i suhu i lomljivu kosu.

Nakon svega što smo podijelili s vama, vjerujemo da znate koliko je važno koristiti filtere za vodu - u obliku EVA filtera za vodu za piće i kuhanje te EVA Ultimate tuš glave za tuširanje - koji zaustavljaju klor i smanjuju kiselost vode.

Ipak nam svima treba na prvome mjestu biti naše zdravlje, zar ne?