Pričamo o vodi

Kemikalije u vodi za piće i mogući zdravstveni rizici

Kemikalije u vodi za piće i mogući zdravstveni rizici

Jeste li znali da se u vodi za piće može naći više od 2000 kemikalija koje mogu naštetiti vašem zdravlju? Kemikalije ulaze u vodovodni sustav na razne načine, primjerice zagađenjem ili dodavanjem radi pročišćavanja vode - poput klora.

Klor krivac za probleme s probavom i mokraćom

Najčešća kemikalija u vodi za piće je upravo klor. Stavlja se u vodu radi dezinfekcije, odnosno kako bi se uništile bakterije i paraziti koji nam mogu naškoditi. Međutim, ako je prisutan u većoj koncentraciji može izazvati probleme s mokraćnim i probavnim sustavom.

Mnogobrojna su istraživanja pokazala da dulja konzumacija klorirane vode dovodi do problema s disanjem, bolesti sa srcem, pojave astme i oboljenja kože. Također može uništiti zdrave crijevne bakterije koje su nužne za pravilnu probavu.

Fluoridi u flaširanoj vodi štete kostima

Olovo može dospjeti u vodu kroz korodirane cijevi ili industrijskim zagađenjem. Opasan je posebice za djecu i trudnice jer izaziva ozbiljne probleme u razvoju djece.

Izuzetno štetna kemikalija našem organizmu je živa. Izaziva oštećenje živčanog i mišićnog sustava te kožne bolesti. Može biti prisutna u većim količinama u područjima gdje se vrši miniranje ili u blizini divljih odlagališta otpada na kojima su stare baterije, svjetiljke ili akumulatori.

Arsen iznimno štetna kemikalija za zdravlje

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji arsen je jedna od kemikalija koja predstavlja velik problem za javno zdravstvo. U vodi se najčešće pojavljuje zbog industrijskog zagađenja. Izloženost arsenu može uzrokovati rak kože, kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Siguran i pouzdan način uklanjanja štetnih kemikalija iz vode za piće je korištenje filtera za vodu. EVA filter za vodu prirodno filtrira i mineralizira vodu te osigurava njezinu izvorsku kvalitetu bez neželjenih tvari, a zadržavajući prirodne minerale. Za sva pitanja vezana uz EVA filtere za vodu kontaktirajte nas preko telefona 01/777 36 56 ili e-maila eva@eva.hr.