Pričamo o vodi

Kako voda povećava produktivnost

Kako voda povećava produktivnost

Ako još uvijek sumnjate u tvrdnju da nam voda pomaže u boljem obavljanju posla, znanstveni dokazi uvjerit će vas u njezinu istinitost. Naime, istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Istočni London otkrilo je veliku ulogu vode u našem misaonom procesu.

Povezanost pijenja vode s radom živčanog sustava

U istraživanju je sudjelovalo 34 ispitanika koji su rješavali mentalno zahtjevne zadatke. Prvi su put rješavali zadatke bez konzumacije vode, a potom su neposredno prije testiranja popili 500 ml vode. Ispostavilo se da su ispitanici nakon pijenja vode rješavali zadatke 14 posto brže.

Postoji jednostavno objašnjenje za takve rezultate. Mozak osobe koja je žedna neprestano šalje poruke tijelu da treba vode. Kad se žeđ zadovolji, mozak prestaje sa signalizacijom i može obavljati druge misaone aktivnosti. To podrazumijeva da će nam koncentracija i usredotočenost biti veća te ćemo brže i bolje dovršiti posao.

Kako doskočiti štenim posljedicama dehidracije

Dehidracija uvelike utječe na rad našeg organizma, posebice živčanog i krvožilnog sustava. Kada naše tijelo nema dovoljno vode, smanjuje se siva masa mozga, a krv se zgušnjava te ju srce teže pumpa. Ti procesi otežavaju našu djelotvornost. Osjećamo se umorno, tromo, lijeno i bezvoljno. Teže dovršavamo zadatke i sporije reagiramo.

Kako bismo zaustavili te štetne procese, važno je uvijek piti dovoljno vode. Dobro je imati čašu vode na stolu na radnome mjestu. Kada ste u pokretu, nosite bocu vode sa sobom u torbi ili ruksaku. Pijte vodu redovito, čak i kad ne osjećate žeđ. Time ćete na vrijeme spriječiti pojavu prvih simptoma dehidracije.

Dodatni trikovi za pravilnu hidraciju organizma

Ako uporno zaboravljate piti vodu kroz dan, nije loše staviti podsjetnike u mobitel ili rokovnik. Za zdravlje je preporučljivo jesti nekoliko manjih obroka dnevno, a prije svakog obroka popiti vodu. Osim što ćete u tijelo unijeti dovoljne količine tekućine, osigurat ćete si dobru probavu. Naravno, izbjegavajte hranu s visokim udjelom soli koja može samo povećati dehidraciju.

Ako se držite ovih savjeta za pravilnu hidraciju, vaš će organizam raditi bez pola muke. Nije loše prije mentalno zahtjevnog zadatka na poslu ili ispita na fakultetu, popiti čašu vode. Riješit ćete se umora, bit ćete sabrani te u konačnici produktivniji i uspješniji. Zato na posao ili na ispit nikako bez vode!

Za vodu najbolje kvalitete i najvećeg učinka na vaše zdravlje, odaberite EVA µVoda bocu za alkalnu vodu s kojom nećete ostati dehidrirani niti u jednom trenutku.