Pričamo o vodi

Jeste li za čašu otrova?

Jeste li za čašu otrova?

Znanstveno istraživanje objavljeno na američkom ABC News portalu dokazalo je da se u vodi za piće može pronaći više od 700 kemikalija, od kojih se 129 nalazi na listi Agencije za zaštitu okoliša - EPA - kao ozbiljno opasne za zdravlje. Unatoč navedenom, EPA zahtijeva da se vodovodna voda testira na samo 14 od navedenih kemikalija.

Različita istraživanja provedena u blizini odlagališta otpada otkrila su da četiri od pet lokacija propušta otrove u podzemne vode. Površinske zalihe voda još su izloženije kontaminaciji. Stoga se, u namjeri da se vodovodna voda održava zdravstveno ispravnom, u vodu dodaju klor i flour.

Klor se dodaje za kontrolu mikroba, no postoje dokazi da su mnogi mikrobi, pa čak i paraziti, otporni na klor. Također vjerujemo da znate kako se klor, kao plin, koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu. Nadalje, rezultati znanstvenih studija ukazuju na povezanost klora u vodi  sa srčanim bolestima i raznim vrstama tumora. Nusprodukti klorirane vode nemaju okus ni miris, a povezuju se s bolestima reproduktivnog sustava, karcinomom i smetnjama u razvoju.

Isto tako je dokazano da klor utječe na stanje kože tijekom tuširanja, čime naročito osobe s osjetljivijom kožom imaju problema sa svrbežom i isušivanjem kože nakon tuširanja.

Dodavanje natrijevog fluorida u javne vodovode započelo je 1939., s objašnjenem da flourid sprečava kvarenje zubi. Flour je jedan od najjačih poznatih otrova koji se, u većoj koncentiraciji, upotrebljava za trovanje žohara i štakora te kao pesticid.

Stoga, kakve je kvalitete voda koju koristite?

Kao jedno od rješenja za vodu izvorske kvalite - bez klora, kamenca, neugodnog miris i okusa - pogledajte ponudu dokazanih i vrlo traženih EVA filtera - sigurni smo da će vas oduševiti, kao i brojne postojeće korisnike.