Pričamo o vodi

Za dobro zdravlje pijte vodu na prazan želudac

Za dobro zdravlje pijte vodu na prazan želudac

Čak 70 % ljudskog tijela sačinjeno je od vode. Ona se nalazi u svemu – mozgu, plućima, krvi, koži, kostima, bubrezima, mišićima, jetri… Upravo zato važno je piti najmanje 6 do 8 čaša što kvalitetnije vode dnevno.

Zašto bismo jutro trebali započeti čašom vode?

Funkcija vode je, između ostalog, da čisti naš organizam od štetnih tvari koje unosimo konzumacijom hrane i nečistim česticama zraka koje ulaze u naš organizam kroz kožu. Zato liječnici preporučuju da popijemo čašu vode čim ujutro ustanemo i to na tašte, odnosno prazan želudac. Osim što tako nadoknađujemo tekućinu koja je iz organizma „isparila“ tijekom noći, prva čaša vode pomaže nam izbaciti spomenute toksine i očistiti crijeva koja potom mogu bolje apsorbirati hranjive tvari iz hrane.

Vrijednosti konzumacije čiste vode su mnogobrojne

Konzumacija kvalitetne vode u dovoljnim količinama najprije će pokazati rezultate na našoj koži koja vidno postaje čišća, sjajnija i mlađa. Kako to da voda utječe na mladost, pitate se? Tako što pospješuje stvaranje novih stanica i mišićnog tkiva.

A osim što će voda pridonijeti vašoj ljepoti, bit ćete i zdraviji. Naime, razna istraživanja pokazala su da konzumacija zdrave vode utječe na jačanje imuniteta. Ispijanje vode na prazan želudac ublažava povraćanje, bolove u grlu, usporava širenje stanica raka, bolesti očiju, bolesti urinarnog trakta, bubrega, meningitisa, tuberkuloze, artritisa, čak i glavobolje. Dakle, kada idući put primijetite glavobolju, prije negoli posegnete za tabletom, popijte čašu vode. Iznenadit ćete se učinkom.

Koliko vode piti ujutro?

Preporučuje se da odmah nakon buđenja, prije negoli ste krenuli obavljati jutarnju higijenu, popijete čak 650 mililitara vode. Točno toliko je potrebno organizmu da nadoknadi izgubljenu tekućinu tijekom noći i razbudi vaš organizam.

Nakon toga potrebno je sačekati 45 minuta prije nego obavite doručak. Također, želite li povećati pozitivan utjecaj na zdravlje, u tu vodu možete ocijediti limun.

Naglasili smo već nekoliko puta, a ponovit ćemo i na kraju članka koliko je važno konzumirati ZDRAVU vodu. Nažalost, voda koju dobivamo iz slavine tretirana je klorom i raznim ostalim dodatnim tvarima koje u većim količinama, odnosno prilikom kontinuiranog ispijanja nisu zdrava za naš organizam. Dakle, potrebno je piti vodu koja je što bliže izvorskoj i koja ima što veći pH, idealno oko 8.8.

Srećom, takvu vodu možete napraviti kod kuće pomoću EVA filtera za vodu. Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju preko telefona 01/777 36 56 ili e-maila eva@eva.hr.