Pričamo o vodi

5 načina uštede vode u kućanstvu

5 načina uštede vode u kućanstvu

Prema istraživanjima, najveća potrošnja vode u prosječnom hrvatskom kućanstvu odnosi se na osobnu higijenu, pranje rublja, održavanje kućanstva i ispiranje WC-a, dok se vrlo mala količina vode potroši za piće i pripremanje obroka.

5 načina kako uštedjeti vodu i smanjiti si račune:

1. Popravite propusne cijevi i slavine

Nepotrebnim kapanjem slavine, od samo dvije kapi vode u sekundi, na godišnjoj razini bude potrošeno čak 6.000 litara vode. Zbog takvih i sličnih gubitaka vode važno je redovito provjeravanje i održavanje vodovodnih instalacija.

2. Koristite perilicu posuđa i rublja odgovorno

Uz pretpostavku da rublje i posuđe perete svaka 3 dana, potrošnja vode tih uređaja je približno 6.000 litara godišnje. Kako bi uštedjeli, savjetujemo da uređaje koristite onda kada se skupi dovoljno posuđa ili rublja za pranje jer u suprotnom trošite više vode. Ako vam je teško prilagoditi se, razmislite o kupnji manjih perilica ili koristite energetski učinkovite modele.

3. Instalacija vodomjera

Instalacijom vodomjera možete jednostavnije pratiti potrošnju vode tijekom mjeseca i na vrijeme formirati dobre navike u potrošnji vode.

4. Investirajte u učinkovite uređaje

Strojevi za pranje rublja i posuđa nisu jedini uređaji u vašem domu koji troše vodu. Bilo koji uređaj u vašem domu koji koristi vodu može dovesti do nepotrebnih troškova ako je star i neučinkovit. Zato provjerite svoje tuš glave, slavine, vodokotliće, prskalice za travnjak ili bilo koji stari aparat za korištenje vode. Odabir energetski učinkovitijeg i novog modela uvijek je dobar izbor.

5. Skratite vrijeme tuširanja i kupanja

Nema ništa ugodnije od opuštanja u kadi na kraju stresnog dana, ali jeste li znali da kupanjem trošite četiri puta više vode nego kada se tuširate? U prosjeku, tuširanjem u trajanju od 8 minuta potrošite 17 litara vode, a za jednu kupku potrošite čak 70 litara vode! Zato kad god možete, izaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi, ali neka tuširanje ne traje dulje od 5 minuta. Tako ćete potrošiti do 50 posto manje vode. Također, korištenjem EVA Ultimate tuš glave uštedjet ćete dodatnih 30% vode za isto vrijeme tuširanja!