Često postavljana pitanja

Ovdje smo pripremili nekoliko najčešće postavljanih pitanja, čiji odgovori Vam mogu pomoći ukoliko se želite više informirati oko EVA Fontaine filtera ili ste isti kupili pa u ovom dijelu možete pronaći jednostavne upute oko održavanja.

Molimo korisnike na pridržavanje uputa u brošuri proizvoda prilikom prvog sastavljanja i naknadnog održavanja proizvoda te rukovanja s proizvodom, kako bi se omogućila maksimalna učinkovitost prirodne filtracije.

 

Kako znati kad treba zamijeniti vitalne dijelove EVA Fontaine?

KERAMIČKI FILTER

ULTIMATE® FILTRACIJSKA JEZGRA

ULTIMATE® MINERALNI ULOŽAK

Primijetite da različiti dijelovi EVA Fontaine imaju različit životni vijek, pa je najbolje zabilježiti datum kad ste prvi put sastavili EVA Fontaine, preko naljepnice koja stiže u pakiranju proizvoda. Preporuke za zamjenu vitalnih dijelova su okvirne, a mogu potrajati i dulje, kao i nešto kraće – ovisno o kvaliteti vodovodne vode i učestalosti korištenja

-       Zamijenite keramički filter najviše svaka 24 mjeseca (2 godine)

-       Zamijenite Ultimate® filtracijsku jezgru minimalno 12 do 16 mjeseci (oko 1 godine) 

-       Zamijenite Ultimate®mineralni uložak najviše svakih 36 mjeseci (3 godine)

Budući da ne postoji vizualni indikator kada je potrebno zamijeniti neki od vitalnih dijelova EVA Fontaine, prvenstveno u slučaju Ultimate® filtracijske jezgre, isto možete jednostavno zaključiti promjenom kvalitete filtrirane vode, kako jednostavno više nije na prijašnjoj razini.

 

Filtriranje vode traje duže prvih nekoliko puta, je li to normalno?

Da, moguće je da filtracija traje duže od jednog sata po litri i to se vrijeme skraćuje nakon tjedan dana. Ukoliko je filtracija i dalje spora, znači da sastavljanje i postupak korištenja nisu pravilno provedeni te je potrebno poduzeti sljedeće mjere:

a)   Isprati keramički filter čistom vodom kako bi se uklonile nakupine koje mogu dovesti do stvaranja površinske kore i sprječavanja rada u prvoj fazi filtracije.

b)   Ispravno uranjanje Ultimate® filtracijske jezgre, kako bi se istisnuo zrak i isprao nakupljeni ugljeni i zemljani talog. S druge strane, zračni jastuci mogu usporiti protok vode kroz tlo. Ako izgleda kao da to nije učinjeno, isperite još jednom, pritom pazeći da se pravilno uroni dok se svi mjehurići zraka ne rasprše.

 

Zašto se voda ponekad filtrira duže od 45 minuta navedenih u priručniku?

Navedeno vrijeme je približno: ovisi u kvaliteti vode koju filtrirate te varira od 30 minuta do maksimalno jednog sata po litri.

 

Ako je na dnu EVA mineralnog pročistača bijeli talog, je li to normalno i je li riječ o kamencu? Je li to povezano s filtriranom vodom koja ostavlja talog kada se koristi za kuhanje?

Ne brinite - to nije kamenac (kalcijev karbonat), već minerali poput prirodnog silicija koji potječu iz mineralnog uloška i podižu razinu lužnatosti vode (pogledajte znanstvenu analizu profiltrirane vode u ovoj brošuri), a zapravo su posljedica veće kiselosti vodovodne vode koja se toči u EVA filter. Bijeli talog može biti vidljiv tijekom cijelog radnog vijeka EVA Fontaine filtera i posve je normalna prirodna pojava kod alkalizacije vode.

Ti „neželjeni“ ostaci su svakako bezopasni za ljudsku konzumaciju i električne uređaje poput aparata za kavu i kuhala za vodu. Ako se takav bijeli sloj pojavi na površini vode, u donjem spremniku, ili ako je mineralni uložak prekriven istovjetnim bijelim slojem (ili zelenim slojem u slučaju izlaganja EVA filtera direktnoj sunčevoj svjetlosti): izvadite mineralni uložak iz donjeg spremnika, zakuhajte vodu u zdjeli i dodajte žlicu soli te stavite uložak unutra na 5 minuta. Isperite u čistoj vodi prije vraćanja u EVA Fontaine.

Najčešće, ukoliko se bijeli talog pojavi na površini vode u donjem spremniku, samostalno se razgradi nakon nekog vremena, ovisno o kvaliteti vodovodne vod koja se stavlja u EVA Fontaine filter. Na dodir, radi se o soli koja se topi pod prstima. Ukoliko uklonite mineralni uložak iz EVA filtera, neće doći do pojave silicijskog taloga – no mineralni uložak vodu održava svježom i podiže pH vrijednost vode! Preporučujemo ga ostaviti u EVA filteru kao sastavni dio filtera.

 

Smanjuje li EVA fluoride u vodi?

Da. EVA uklanja onečišćenja iz vode kako bi poboljšala kvalitetu vode za piće. U skladu s tim, fluoridi se mogu smanjiti pomoću zeolita (vulkanska stijena). Međutim, potreban je sustav u cjelini kako bi zeolit pravilno radio. Fluoridi se mogu naći u obliku kemijskih spojeva prisutnih u vodi iz slavine: kalijev fluorid, natrijev fluorid, itd. Fluorid ne postoji u samostalnom obliku u vodi iz slavine.

 

Koja je razlika između fluorida i fluora?

Atom floura ima međunarodnu oznaku F, dok su fluoridi spojevi fluorovog iona s nekim kemijskim elementom, npr. kalcijem, kalijem, itd.

 

Koji postotak nitrata se mora isfiltrirati?

Stvarna količina varira o vodi koja se filtrira. U prosjeku između 60 % i 90 %.

 

Filtrira li sol (natrij)? Ako da, koliko i zašto to nije navedeno u analizama?

EVA Fontaine nije namijenjen za filtraciju slane vode, npr. vode koja sadrži morsku sol, već za kloride otopljene u vodi u raznim oblicima: kalcijev klorid, natrij, magnezij, itd. u prihvatljivim omjerima i u skladu s europskim normama – primijetite kemijski naziv Cl u znanstvenoj analizi EVA filtrirane vode.

 

EVA i pH vrijednost / kiselost

EVA Fontaine je filter vode na prirodnoj bazi namijenjen za poboljšanje vodovodne vode čineći ju zdravijom, odnosno nije prvenstveno dizajniran kako bi vodu učinio lužnatijom. Međutim, u prirodnom procesu filtracije pokazalo se da voda postaje lužnatija. Ako je potrošaču prioritet lužnatija voda, postoje drugi proizvodi na tržištu koji su usmjereni za tu namjenu.

Informacija: testiranje provedeno na vodovodnoj vodi u Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazalo je da se nakon filtriranja kroz EVA Fontaine pH vrijednost vode promijeni s pH 5,8 u pH 8,2. Iz toga se može zaključiti da se i drugdje u svijetu može dogoditi ista promjena.

Oprez prilikom testiranja pH vrijednosti kod kuće: većina potrošača testira pH vrijednost vode pomoću široko dostupnih malih indikatorskih trakica ili elektronskih olovki. To su okvirni, nepouzdani i nejasni rezultati: testne trakice imaju stopu odstupanja od 0,5 do 1 na pH skali. Olovke su osjetljive, moraju se kalibrirati i mogu lako pokazati netočne podatke.

 

Mogu li se hormoni filtrirati?

Nažalost ne. Niti jedan komercijalni filtracijski sustav koji je trenutno dostupan za javnost ne može ukloniti hormone, jer su te molekule jednostavno premale da bi se izdvojile.

 

Keramički filter u gornjem spremniku brzo mijenja boju, je li to normalno?

Da, svakako. Keramika je učinkoviti primarni filter, odnosno otpadna jedinica za zadržavanje prvih nečistoća iz vodovodne vode. Ako bi ostala bijela, to bi ukazivalo na dvije mogućnosti: ili voda ne sadrži nečistoće ili je filter neučinkovit. Naprotiv, nikada se nije dogodilo da je keramički filter ostao besprijekorno bijel. S vremenom i unatoč održavanju, keramički filter mijenja boju te nakon minimalno 2 godine zahtijeva promjenu.

 

Na Ultimate® mineralnom ulošku je zeleni talog. Zašto je tamo i kako se može ukloniti?

EVA Fontaine ne smije biti izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti jer to potiče rast zelenih jednostaničnih algi u vodi, što je posve očekivano za vodu punu minerala s izvorskim svojstvima, te samo dokaz kvalitete vode iz EVA Fontaine. Iako su nepoželjne i neprivlačne oku u vodi koju pijemo, zapravo su bezopasne za zdravlje. Alge se također mogu stvoriti ukoliko kroz dulji period, 5 ili više dana, niste koristili EVA Fontaine, a voda je ostala u donjem spremniku. Riječ je o prirodnom procesu te dokazu ispravnosti i prirodne izvorske kvalitete EVA vode, jer alge se u tretiranoj vodovodnoj vodi ne mogu stvoriti.

Problem stvaranja zelenih algi jednostavno se rješava uputama iz dijela brošure Savjeti za ispravno održavanje EVA Fontaine!

 

Voda u donjem spremniku postaje mutnija – zašto?

To je često uzrokovano krivo provedenim postupcima čišćenja ili dok je EVA Fontaine nov (zato se preporučuje odraditi barem 5 ciklusa filtracije prije konzumiranja) ili kod rutinskog čišćenja: otopina soli i/ili otopina bijelog octa koje se koriste za čišćenje spremnika i/ili keramike mora biti temeljito i potpuno isprana prije sastavljanja i nastavljanja filtracije.

Otopina za čišćenje nikad ne smije proći kroz Ultimate® filtracijsku jezgru. Loše ispiranje uzrokuje kiseli ostatak i/ili zaostajanje tekućine, osobito unutar keramičkog filtera i kasnije se otpušta u vodu koju filtrirate. Zapamtite, keramički filter je šuplja kupola s omotačem debljine 1 cm, vrlo osjetljiva na dodir.

 

Voda počinje čudno mirisati ili slatko kao med – zašto?

To se može dogoditi kada potrošači ne operu ruke temeljito prije rukovanja s vitalnim dijelovima EVA Fontaine. Na rukama je prisutno puno bakterija i te bakterije, zadržavajući se unutar EVA Fontaine i dolazeći u doticaj s vodom i sunčevom svjetlosti, mogu dovesti do stvaranja bakterijskih infekcija u vodi što uzrokuje ovaj problem.

Preporuka je rastaviti EVA Fontaine i dobro isprati sve dijelove, uključujući i spremnike, pod vodom. Spremnike uvijek možete isprati deterdžentom, ali svakako dobro isperite. Ostale vitalne dijelove EVA Fontaine nikada nemojte prati bilo kakvim kemijskim sredstvom, izuzev uputa iz ove brošure.

 

Što točno Ultimate® mineralni uložak vraća u filtriranu vodu?

Podiže razinu minerala više od 70 %, zajedno s kalcijem, magnezijem, željezo(II) oksidom i željezo(III) oksidom.

 

Kako zapravo radi FIR-infracrveni modul s dodanim magnetom od crvene gline?

U kontaktu s vodom, magnetski sustav stvara električni naboj u molekulama vode, dajući vodi otpor i vodljivost, drugim riječima kvalitetu žive izvorske vode, ili heksagonske vode. Magnetizacija, pokretanje, vitalizacija, svi ti pojmovi znače isto.

Što se tiče FIR-infracrvenog modula - pomaže raspršivanju infracrvenih zraka u vodi, pojačavanjem magnetskog učinka i time zadržavajući pokretljivost.

 

Trebaju li se vitalni dijelovi čistiti odvojeno/zasebno ili trebaju biti unutar EVA Fontaine ispunjenom otopinom za čišćenje?

Molimo pažljivo pročitajte upute za jednostavno održavanje EVA Fontaine prije često postavljanih pitanja. Samo keramički filter treba biti održavan jednom mjesečno, češće ili rjeđe ovisi o kvaliteti vodovodne vode. S druge strane, donji spremnik dovoljno je samo isprati kad god mijenjate ostale vitalne dijelove.

 

Može li se za čišćenje keramičkog filtera i ostalih vitalnih dijelova koristiti neka od tableta za čišćenje?

Takvi proizvodi služe za dezinfekciju, ali neće imati utjecaj na razinu minerala raspršenih u keramici. Bijeli ocat je učinkovitiji u ovom slučaju.

 

Detaljnije objašnjenje završnih faza filtracije kod BEP modela s magnetom od crvene gline i FIR-infracrvenim modulom.

Magnetizacija vraća vodu u njenu heksagonsku strukturu (sastavljenu od šest pojedinačnih molekula vode povezanih vodikovim vezama), i ravnomjerno smanjuje veličinu nakupina molekula vode. Zbog toga se 50 % lakše apsorbiraju nakon konzumacije. Dva magneta (s neodimijem – Nd2Fe14B) aktiviraju molekularnu strukturu vode i omotani su oko slavine u PLC ili BEP modelima: skupina magneta je posložena u krug u neprozirnom disku koji je vidljiv kroz stranu Ultimate® mineralnog uloška. U oba slučaja, magnetizirana voda se vraća u svoju heksagonsku strukturu, revitalizirana je i u harmoniji, što je čini osvježavajućom i odličnom za utažiti žeđ.

Deveta faza filtracije (samo BEP modeli): daleke infracrvene zrake (engl. Far Infrared Rays – FIR)

Smanjenjem veličine nakupina vode, infracrvene zrake potiču njezinu apsorpciju i asimilaciju te čine vodu još boljom za piće. Prisustvo FIR jedinice pojačava učinak neodimijskog magneta u uništavanju negativnog učinka svjetla na filtriranu vodu. FIR-infracrveni modul je hvatač valne duljine (što odgovara njenoj zelenoj boji): hvata i raspršuje daleke infracrvene zrake (engl. Far Infrared Rays – FIR).

 

Savjeti kako izbjeći istjecanje iz slavine ispravnim zatezanjem.

Plosnata matica ima ispupčenje na jednoj strani koje je u skladu s priključnim utorom. Najbolje je tu ispupčenu stranu staviti prema utoru i pritegnuti toliko da bude nepropusno za vodu. Testirajte donji spremnik i slavinu prije upotrebe: napunite donji spremnik s nekoliko litara i testirajte iznad sudopera. Za ostale modele, jednostavno stegnite slavinu da se osigura nepropusnost.

Ako uklonite ili zamijenite slavinu iz bilo kojeg razloga, zadržite maticu jer se ne može zasebno nabaviti.

 

Ako se koristi omekšivač vode, voda nije za piće. Može li EVA Fontaine učiniti omekšanu vodu sigurnom za piće?

Da, svakako - i imajte na umu da će EVA Fontaine očistiti i mineralizirati vodu, pri tome joj podariti obilježja prirodne izvorske vode.

 

Koja je razlika između EVA Fontaine i filtera s reverznom osmozom?

EVA Fontaine filtrira, čisti, mineralizira i pokreće vodu.

Osmoza može filtrirati i čistiti, ali demineralizira. Važno je biti svjestan da s filterima na principu reverzne osmoze, manje od polovice vode je učinkovito filtrirano i dobro za piće, dok je ostalo izgubljeno. Nadalje, intenzivno pročišćavanje koje nude znači česte i intenzivne postupke čišćenja filtera. Ukoliko se strogo ne poštuju, nečistoće mogu završiti u filtriranoj vodi i učiniti vodu više onečišćenom nego što je bila na početku.